2011. március 19., szombat

Takács Quartet


Trükkös kérdés lehet a 40 milliós játszmában: melyik város a székhelye a Takács Vonósnégyesnek? Válaszlehetőségek: a) Budapest b) Debrecen c) Kolozsvár d) Boulder, Colorado. Oké, ebben a blogban ez könnyű kérdés, de folytathatjuk a játékot: hogy hívják a kvartett vezetőjét? Edward Dusinberre, első hegedűs. (Nem tudom, hogy ő-e a vezető, de mintha az első hegedűs lenne mindig az, nyilván ez nem mindig igaz.) Na jó: játszik benne egyáltalán Takács? Nem. Ki az a Takács? Van-e magyar tagja, egyáltalán?
Szóval a vonósnégyest Takács-Nagy Gábor alapította, Budapesten, zeneakadémista zenésztársaival, 1975-ben, Schranz Károllyal, Ormai Gáborral és Fejér Andrással. Díjakat nyertek, majd 1983-ban a csapat disszidált. (Hm, egy szó, amit lassan elfelejtünk.) Az Egyesült
Államokban kaptak munkát, a Colorado állambeli Boulderben, a University of Coloradon. 1993-ban Takács-Nagy kilépett, ekkor jött Dusinberre, Ormai megbetegedett (és 1995-ben, 40 évesen meghalt) jött Roger Tapping, majd Geraldine Walther. Két magyar maradt, Schranz, második  hegedű, Fejér, cselló. Beethoven vonósnégyeseivel Grammyt nyertek, meg egy rakat más díjat, de amúgy is jelenleg a világ egyik legjobb vonósnégyeseként tartják számon őket, a Muzsikás együttessel előadott Bartók-programjuk nagy sikert aratott. Takács-Nagy pedig inkább Manchesterben vezényel. Ahogy elnézem, nálunk a vonósnégyes pár évente lép fel, nem túl gyakran. Legközelebb hozzánk (mind időben, mind térben) jövő januárban jönnek, Bécsben, a Musikvereinben lesz koncertjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése