2011. február 28., hétfő

Hungarian Strudel



Van egy rétesbolt az Ohio állambeli Parma Heightsben, amelyet Lydia Rákosy visz. A Cleveland.com cikke hibátlanul írja le a magyar rétes-készítés csínját-bínját, Lydia magyarázataira alapozva. Képen láthatjuk a nyújtást, a végeredmény pedig minden kétséget kizáróan mutatja, hogy ezek akár itthon is készülhettek volna. A fura csak az, hogy strudelnek (igaz, hungarian strudelnek) hívják: ezzel az erővel lehetne a neve rétes is.
Aztán egy kicsit elgondolkodtam azon, hogy milyen különös világban élünk: tőlünk több ezer kilométerre talán üzleti alapon, talán hagyományőrzésből rétest készít, egy olyan ételt, amelynek hagyományos, házi készítése kihalófélben van (na tegye fel a kezét, ki nyújtott utoljára otthon rétest), míg Parma Heightsben, Ohióban egy néni, Lydia néni, Rákosy néni még mindig rendíthetetlenül nyújtja és nyújta a rétest a Hungarian Strudel Shopjában.
(Mellesleg ez egy picit segíthetne az országimázs-varázslóknak is: úgy tűnik, pl. az amerikaiak vevők a rétesre. A marhapörköltben nem vagyok olyan biztos.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése